Коклюшът, причинен от грам-отрицателната бактерия Bordetella pertussis, е силно заразно респираторно заболяване, което протича особено тежко при малките бебета. Познато е още и като “магарешка кашлица”.

Коклюшът се предава по въздушно-капков път – при кихане и кашляне, като преносителят му може и да няма симптоми. Той се предава най-лесно в затворени колективи и затворени помещения.

Симптомите обикновено започват от 7 до 10 дни след заразяването, но може да се проявят и след 3 седмици.

Първоначално симптомите приличат на тези при обикновена настинка – кихане, хрема, леко повишена температура и лека кашлица.

Най-честите усложнения засягат дихателните пътища и централната нервна система. Възможно е развитието на пневмония, инфекция на средното ухо, загуба на апетит, дехидратация, гърчове, краткотрайно спиране на дишането. При тежки форми на коклюш заради нарушено снабдяване с кислород може да се стигне до мозъчни кръвоизливи, които могат да доведат до мозъчно увреждане или смърт.

Въпреки че основната стратегия за превенция на коклюша е ваксинацията, той може да засегне хора на всякаква възраст, включително ваксинирани юноши и възрастни. За да се оцени тежестта на коклюша и ефикасността на ваксината, трябва да се провеждат диагностика и епидемиологичен надзор въз основа на точни и валидни диагностични методи.

Изследването на антитела ориентира специалиста дали пациента е бил скоро в контакт с коклюш.

*Тест при сега възникнали симптоми – пакет PCR за коклюш и паракоклюш от гърлен секрет: https://kandilarov.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%8f%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%ba%d0%bb/

*При ваксинирани или при симптоми, започнали преди време – комбинирани серологични тестове за изследване по метода ELISA: Anti -Bordetella pertussis Toxin IgA и Anti – Bordetella pertussis Toxin IgG.

  • ЦЕНА  Anti -Bordetella pertussis Toxin IgA – 31 лв;

  • ЦЕНА Anti – Bordetella pertussis Toxin IgG – 31 лв;

  • Пакет Коклюш антитела (IgA, IgG) – 52 лв.

Резултат всеки петък.