4 март е Световния ден за борба със затлъстяването. Този ден е посветен на битката с глобалната епидемия от затлъстяване.

Затлъстяването е хронично заболяване с дългосрочни негативни здравни и икономически последици за обществото като цяло. Честотата от затлъстяване във всички възрастови групи през последните десетилетия  прогресивно нарастват в глобален мащаб. Според СЗО над 39% от възрастните над 18 години са с наднормено тегло, от които 13% са със затлъстяване. Тази нарастваща тенденция предполага, че 60% от общото население на света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване до 2030 г. Налице е и тревожна тенденция за нарастване на неговата честота при децата до 18 г. възраст, като според последни данни, 41 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстяване. България е на пето място в Европа по отношение на детското затлъстяване.

Наднорменото тегло и затлъстяването са причина при 44% за изява на захарен диабет тип 2, при 23% за исхемична болест на сърцето и 7-41% за някои видове рак. Често срещани съпътстващи заболявания при тези пациенти са болести на жлъчния мехур и черния дроб (стеатоза, стетохепатит), остеоартрит, сънна апнея, рак на гърдата, ендометриума, на дебелото черво и ректума, бъбреците, на хранопровода, на черния дроб и рак на панкреаса. Свръхтеглото същевременно води и до различни нервно-психически и ментални нарушения, силно нарушава качеството на живот. Като основни причини за нарастващата епидемия от наднормено тегло се считат драстично променената хранителната среда със значително увеличение на преработените храни, които са силно калорични, бедни на хранителни вещества, същевременно достъпни и силно популяризирани и силно намалена физическа активност .

Наднормената тегло и затлъстяването се обуславят от редица фактори – хранителни навици, двигателна активност, възраст, пол, фамилна обремененост, географски особености на даден район, стрес и др.

Установено е, че с нарастване теглото нараства и рискът за здравето. Отдавна е доказана връзката между свръхтегло и някои видове рак, редица болести на органите на кръвообращението, диабет II тип, болести на храносмилателната система и др.

Наднорменото тегло и затлъстяването повишават от 2 до 6 пъти риска от артериална хипертония. Редица проучвания показват, че най-ефективния път за решаване на този проблем са програмите за намаляване на теглото, включващи промяна в начина на живот с няколко основни елемента – диетичен режим, двигателна активност, промяна в хранителните навици, медикаментозна терапия.

В България, европейската инициатива обединява специалистите по хранене и медицинските специалисти, пациентските общности и редица организации в усилията за ограничаване на наднорменото тегло и затлъстяването, в подкрепа на хората с този проблем. Сред препоръките за хранене на децата от 3- до 7-годишна възраст са ограничаването на сол и захарни продукти, на безалкохолни напитки, а в менюто им да бъдат включени ежедневен прием на плодове и зеленчуци, зърнени храни и картофи. На децата трябва да бъде осигуряван и достатъчен прием на вода.

Подобни са препоръките и за възрастните хора – ежедневна консумация на над 400 гр. разнообразни плодове и зеленчуци, повече прием на нетлъсти меса и риба и ограничаване приема на сол и мазнини. Изключително важно е да се знае, че профилактиката на затлъстяването започва още в детския и юношеския период, като важна роля тук играе, както семейството, така и медицинските специалисти и учителите за изграждане и затвърждаване на навици за здравословен начин на живот, здравословно хранене и физическа активност и спорт.

Пакет “Метаболитен синдром” – промоционална цена до края на месец март 44 лв.

  • Инсулин
  • Кръвна захар
  • Общ холестерол
  • HDL -холестерол
  • LDL – холестерол
  • VLDL-холестерол
  • Триглицериди
  • HОМА – INDEX
  • Гликиран хемоглобин -HbA1C

Отделно се заплаща такса пробонабиране.