Основната цел на деня е повишаване на информираността на населението за хипертонията – високото кръвно налягане, неговите усложнения, ролята на превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването.

Артериалната хипертония засяга приблизително 1,28 милиарда човека по целия свят, като тя е причина за смъртта на повече от 7 милиона от тях годишно.  Неконтролираната и нелекувана хипертония е най-честото сърдечносъдово заболяване и най-значимият фактор за редица социално значими заболявания, най-тежкото от които е инсултът. Статистиката сочи, че България е сред страните с най-голям брой заболели от сърдечносъдови заболявания – сърдечносъдовата смъртност е над 60% от общата смъртност, като основната тежест се свързва с артериалната хипертония.

Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреди на организма.
Стресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за повишаването на кръвното налягане.

Какво представлява ренинът?

Ренинът е ензим, който контролира производството на алдостерон. Алдостеронът е хормон, който играе важна роля в поддържането на нормални концентрации на натрий и калий в кръвта, както и в контрола на обема на кръвта и кръвното налягане. Тестът измерва количеството ренин в кръвта.

Защо се извършва изследването на нивата на ренин в кръвта?

Активността на ренина в плазмата се измерва като част от диагностиката и лечението на хипертония (високо кръвно налягане). Пациентите с първичен хипералдостеронизъм имат повишено производство на алдостерон, свързано с намалена активност на ренин в плазмата. Пациентите с вторичен хипералдостеронизъм (т.е. причинен от бъбречно заболяване или бъбречно-съдова хипертония) имат повишени плазмени нива на ренин и алдостерон.

Какво представлява алдостеронът?

Алдостеронът е стероиден хормон, секретиран от кората на надбъбречната жлеза. Той е част от системата ренин – ангиотензин – алдостерон и е неразделна част от сложните механизми, които контролират водния и електролитния баланс в тялото. Действието му влияе върху нивата на натрий, калий и вода чрез отделителната и кръвоносната системи.

Каква е функцията на алдостерона?

Основната функция на алдостерона е да увеличава реабсорбцията (обратното всмукване) в последната част на дисталния канал на нефрона и събирателните канали. Когато работи специфично на това място, хормонът се свързва с минералокортикоидните рецептори на дисталния канал. След като алдостеронът се свърже с рецепторите, пропускливостта на дисталната тубулна мембрана се увеличава. Това улеснява преминаването на калий и натрий.

Каква е подготовката за изследване на нивата на ренин в кръвта?

Лекарят може да посъветва пациента да спре временно (от 2 до 4 седмици преди изследването) лекарства, които могат да повлияят на теста (като бета-блокери, 2-агонисти, нестероидни противовъзпалителни средства). Препоръчително е спазването на нормална, балансирана диета с ниско съдържание на натрий (около 3 g на ден) в продължение на 3 дни преди теста. В деня на процедурата пациентът не бива да приема храни или напитки, които съдържат кофеин.

Изследване на нивата на ренин и алдостерон в кръвта – Пакет артериална хипертония – цена 67 лв – ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ ЮНИ

  • Резултати в рамките на 15 работни дни;
  • На място се доплаща такса пробовземане.