Онкологичните заболявания са втората най-често срещана причина за смъртта на хора в Европа и все пак до 40% от случаите могат да бъдат предотвратени.
Световният ден за борба с рака е добър повод да се повтори, че подходящата превенция, ранното откриване и достъпът до качествени грижи могат да спасят хиляди животи. Тенденцията на заболеваемостта от рак през последните години показва бързо нарастване. Жените до 45 годишна възраст боледуват по-често от рак от мъжете, като след тази възраст картината е обратна. България стои в средни позиции по отношение на онкологичната заболеваемост в света.
Според Световната здравна организация ракът заема второ място като причина за смъртните случаи в Европа след сърдечно-съдовите заболявания. Основните рискови фактори са пушенето, прекалената употреба на алкохол, затлъстяването, липсата на плодове и зеленчуци в хранителната диета, липсата на физическа активност, излагането на канцерогенни вещества.
При всеки тумор има етап на т.нар. локално (местно) развитие, когато той не е дал метастази. Лечебният ефект в този стадий е вероятни 100%. При напредналите в развитието си тумори лечението е нискоефективно и изисква голям арсенал от лечебни подходи с голяма себестойност. Ето защо борбата с рака трябва да се насочи към откриване и лекуване на ранните стадии на злокачествените заболявания, на профилактиката им и на т.нар. предракови състояния (преканцерози).

Как хората могат да си помогнат сами:

Направете здравословен избор на начин на живот, който включва избягване на употребата на тютюневи изделия, получаване на много физическа активност, хранене със здравословна диета, ограничаване на алкохола и безопасност на слънце. Запознайте се с признаци и симптоми на рак и насоки за ранно откриване, защото намирането на рак често прави по-лесно лечението. Споделяйте собствен опит с рака, общувайте с лицата, вземащи решения, и се присъединете към групи за подкрепа, за да помогнете за положителна промяна за всички хора, засегнати от рак.

До края на 2023 г. туморен маркер по избор на промоционална цена – по 17 лв.

  • CEA

  • CA 19-9

  • CA 15-3

  • CA 125

  • AFP

Отделно се заплаща такса пробовземане.