14 март – Световен ден за борба с бъбречните заболявания

Пакет “БЪБРЕЦИ”

1 от всеки 10 души има някакво бъбречно заболяване. Хроничните бъбречни заболявания се увеличават не само в страната, но и в световен мащаб и това е причина преди петнайсет години света да обърне внимание на проблема и да се обяви този световен бъбречен ден.
Факторите, които водят до увеличаване на заболеваемостта са много, но най-честите са застаряването на населението, начинът на живот, храненето, приемът на различни медикаменти, увеличаването на диабетно болните, затлъстяването, хипертонията с недобрият контрол на кръвното налягане. Главната цел е да се повиши осведомеността за високата и нарастваща тежест на бъбречните заболявания в световен мащаб и необходимостта от стратегии за превенция и управление на бъбречните заболявания.

Бъбреците са жизненоважен елемент, част от отделителната система на човешкото тяло. Те имат ролята на регулатори на здравословния баланс на течностите и солите в тялото, премахват произведените от клетките киселинни агенти и са основно звено в контролирането на концентрацията на минерали като натрий, калций, фосфор и калий в кръвта в нормални физиологични стойности.

Кои са симптомите, налагащи провеждане на изследвания за бъбреци

Най-честият проблем, който довежда пациентите до лекаря и който в почти всеки случай води до назначаване на изследвания за бъбреци, е появата на неочаквана болка в бъбречната област.

Първият път, в който пациентите се сблъскват с този неприятен симптом може да протече при продължително болезнено чувство или да се характеризира с остра епизодична болка. И в двата случая най-вероятно вашият лекар ще ви назначи изследвания, които да съпроводят преглеждането на бъбреците с рентген или ултразвук.

При бъбречна криза, освен болка в областта на бъбреците в страничните части на тялото, често се появява болезненост и дискомфорт близко до тези места в гърба и в областта на пикочния мехур и половите органи. Всичко това нерядко се съпровожда от обилно изпотяване, чести позиви за уриниране и стомашни проблеми като гадене и повръщане.

Симптомите хронични бъбречни заболявания включват и загуба на апетит, отпадналост и обща умора, проблеми със съня, усещане за задържане на течност при уриниране, мускулни крампи, подуване на краката и глезените, повишаване на кръвното налягане и др. Ако се притеснявате, че може да имате проблем с бъбреците, изложете симптоматиката пред вашия лекуващ лекар – той най-добре ще прецени дали е нужно изследване във вашия случай.

Кои са обичайните изследвания за бъбреци, които дават показателни резултати

Някои бъбречни проблеми могат да бъдат открити и диагностицирани чрез общо химично изследване на урината и седимент. Това е така, тъй като съдържащите се в нея елементи могат да бъдат индикатори за наличието на различни проблеми, свързани с конкретни заболявания не само на отделителната система, но и на други жизненоважни системи в човешкия организъм.

Интересен факт е, че това е едно от най-евтините лабораторни изследвания въобще, но може да изиграе главна роля в откриването на сериозни здравни проблеми. За провеждането му е необходима предварителна подготовка, изразяваща се в не приемането на някои медикаменти за определено време преди изследването, тъй като те може да повлияят върху резултатите. Изследва се материал от първото уриниране за деня след сутрешна хигиена в областта.

При изследване на урината могат да бъдат посочени конкретни маркери, чието количествено присъствие да се установи при тестването. Такива може да са киселинността на урината (ниво на pH), изследване на общ белтък, на калций, креатинин и прочие. Някои от маркерите могат да бъдат уловени още преди първите симптоми на заболяването и установяването на тяхното наличие може да изиграе съществена роля в превенцията на бъдещи неразположения.

Другият основен метод на изследване е изследването на кръвта. Обичайно се назначава пълна кръвна картина (ПКК) с конкретни показатели с диференциално броене (ДИФ ДКК).

Друго приложимо лабораторно изследване е тестването за определяне на серумна урея, чрез който се оценява функцията на бъбреците заедно с изследването на креатинина. Тестът е кръвен и е необходимо извличане на венозна или капилярна кръв.

 

Пакет “Бъбреци” – 52 лв

  • ПКК + ДКК;
  • Общ белтък;
  • Албумин;
  • Креатинин;
  • Пикочна киселина;
  • Урея;
  • Калий;
  • Натрий;
  • Cystatin C;
  • Общо химично изследване на урина и седимент.

About the Author:

Go to Top