На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година.

От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН. Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. Чeрвeнaтa пaндeлкa e мeждунaрoдeн cимвoл нa aнти-CПИН кaмпaниятa. Тя e cъздaдeнa прeди 12 гoдини oт групa худoжници, нaрeклa ce “Visuаl АIDS”. Cимвoл e нa coлидaрнocттa към хoрaтa, живeeщи c ХИВ и oбeдинявa уcилиятa нa хoрaтa в oбщaтa бoрбa cрeщу бoлecттa.

Становището на Световната здравна организация е, че ХИВ остава основен проблем за общественото здраве, който засяга милиони хора по света. Според последни оценки на Програма на ООН за ХИВ/СПИН, към края на 2022 г. броят на хората с ХИВ в целия свят е 39 милиона души, от които 1,5 милиона са деца на възраст под 15 години. Между 32.9–51.3 милиона души са починали от болести, свързани с ХИВ инфекция. Всеки ден близо 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност.  До 2022 г. близо 13.9 милиона деца на възраст под 18 години са загубили единия или двамата си родителя от болести, свързани с ХИВ инфекция.

СПИН е заболяване, което се причинява от вируса на човешкия имунодефицит – ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето. Вирусът на СПИН се съдържа в повечето телесни течности на заразен човек, но единствено в кръвта, спермата и вагиналния секрет има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяване.

Превенцията включва:

  • Познаване и избягване на рисково сексуално поведение.
  • Правилно използване на предпазни средства.
  • Контрол при използването на индивидуални спринцовки и игли и ефикасна дезинфекция на всички инструменти, които могат да бъдат преносители на вируса.
  • Обучение на подрастващите по проблемите на сексуалното общуване.
  • Борба с дискриминацията на хората, живеещи с ХИВ.
  • Познаване на собствения ХИВ статус.
  • Осигуряване на антивирусна терапия за хората, живеещи с ХИВ.

ХИВ-инфекцията се доказва чрез установяване наличието на специфични антитела в кръвта, насочени срещу ХИВ. Времето за поява на антитела (позитивиране на теста) е средно от около 30 до 90 дни след инфектиране с вируса. Тъй като резултатът от изследването може да не установи наскоро придобита инфекция, при съмнение за рисков контакт е желателно да се изчака 3 месеца, преди да се изследвате. Според някои проучвания, в редки случаи, при налична ХИВ- инфекция тестът може да се позитивира едва след 6 месеца.

ПРОФИЛАКТИЧНА КАМПАНИЯ- Безплатен бърз тест за ХИВ/СПИН + такса ПРОБОВЗЕМАНЕ САМО НА 01.12.2023 г.

В София, Пловдив, Гоце Делчев, Разлог и Варна