ЗДРАВНО-ОСИГУРИТЕЛНИ ФОНДОВЕ

  • „Дженерали Застраховане“АД
  • „Евроинс“АД
  • „Евроинс – Здравно осигуряване“ ЗЕАД
  • „Fi Health застраховане“АД
  • „ДЗИ Животозастраховане“ЕАД
  • „ОЗОФ-Доверие“АД
  • ЗАД „Здравноосигурителен институт“АД
  • ЗД „Съгласие“ АД

УКАЗАНИЯ ЗА ПАЦИЕНТА:

Kръвна картина – изследването се провежда сутрин (най-добре между 7.00 и 9.00 часа) на гладно, включително без прием на кафе.

Глюкоза (кръвна захар) – изследването се провежда сутрин (най-добре между 7.00 и 9.00 часа) на гладно, включително без прием на кафе.

Кръвно-захарен профил – пациентът не пази диета, не спира лечението си, не променя обичайния си дневен режим. Изследването се осъществява по схема, назначена от лекуващия лекар.

Орален глюкозо-толерантен тест – три дни преди теста пациентът консумира смесена храна с минимум 150 гр. въглехидрати дневно. Ако пациентът приема лекарства, които повлияват въглехидратния метаболизъм, приемът им трябва да бъде преустановен за период от 3 дни преди теста. Изследването се осъществява по схема, назначена от лекуващия лекар.

Липиден статус – изследването се провежда сутрин на гладно след 12-часово гладуване. 2-3 дни преди изследването пациентът трябва да приема бедна на мазнини храна. Ако взима лекарства, които повлияват мастния метаболизъм, приемът им трябва да бъде преустановен за период от 2 седмици преди изследването.

Електролити и олигоелементи – изследването се провежда минимум 10 дни след последния прием на препарати, които ги съдържат, включително и мултивитаминни комплекси.

Хормони на щитовидната жлеза – изследването се провежда сутрин, без прием на кафе и други кофеин съдържащи вещества и без прием на медикаменти преди вземането на кръв.

Репродуктивни (полови) хормони – изследването се провежда сутрин, по схема в зависимост от фазата на месечния цикъл. При жени, без прием на хормонални препарати преди вземането на кръв.

vit B12 и фолат в серум – изследването се провежда минимум 10 дни след последния прием на препарати, които ги съдържат, включително и мултивитаминни комплекси.

Урина (общо химично изследване и седимент) – изследва се средна порция от първа сутрешна урина, която се събира в химически чисти съдове, след щателен локален тоалет на гениталиите.

Стерилна урина – задължително се изследва първа сутрешна урина – събира се в специален стерилен контейнер.

Калций, фосфор, катехоламини, 5-ХИОК в 24-часова урина, креатининов клирънс, микроалбуминурия в 24-часова урина, пикочна киселина в 24-часова урина – събирането на урина започва сутрин (7.00 – 7.30 часа). Първата порция урина се изхвърля (тя не е необходима за изследването). Всяка следваща порция се събира в предварително добре измит съд, удобен за определяне на цялото количество урина (например бутилка от 2 литра). В началото към урината се добавя и консервант. При всяко прибавяне на урина съдът се разклаща добре; съхранява се на хладно и защитено от пряка слънчева светлина място. Събирането на урината приключва с добавянето на първата порция урина на следващата сутрин (7.00 – 7.30 часа). Определя се общото количество отделена за 24 часа урина. В лабораторията се донасят 50 – 100 мл от цялото количество. Преди започване на теста се консултирайте в лабораторията за необходимите консумативи.

Гърлен секрет – секретът за изследване се взима сутрин преди хранене, без хигиена на устната кухина и без миене на зъби.

Носен и ушен секрет – секретът за изследване се взима 12 часа след последното третиране с медикаменти.

Очен секрет – секретът за изследване се взима преди започване на антибиотично лечение.

Еякулат (сперма) за микробиология – еякулатът се отделя чрез самостоятелно извършена мастурбация. Предварително добре се измиват ръцете и членът. Материалът се събира в стерилен контейнер, който трябва да бъде донесен в лабораторията до 2 часа след отделянето на пробата. Фекална проба за паразитология и микробиология – материалът се взима от различни части на изпражненията, като се поставя в специален контейнер.

Паразитология – острица (скоч лента) – материалът се взима сутрин, преди тоалет и дефекация, като се използва скоч лента, която се залепя в областта на ануса и след това се прикрепя върху предметно стъкло.

Фекална проба за хеликобактер пилори – необходимо е цялото отделено количество при еднократна дефекация. След старателно разбъркване (заради неравномерното излъчване на търсеният антиген) от изпражнението се отделя с мерителна лъжичка и се поставя в специално предназначения съд (можете да си вземете контейнер от лабораторията).

Молекулярна диагностика за Трихомони, Микоплазми, Уреаплазми, Хламидия – взема се цервикален/вагинален/уретрален секрет със сух тампон. Еякулат, секрет от простатна жлеза, стерилна урина (първа сутрешна порция). Материалът се взема по преценка на лекуващия лекар.

Молекулярна диагностика за HPV – взема се цервикален/уретрален секрет със сух тампон, слюнка. Материалът се взема по преценка на лекуващия лекар.

ТАКСИ София

Такса за взимане на биологичен материал по НЗОК и административно обслужване 5.00
Такса за взимане на кръв, консумативи, екарисаж и административно обслужване 5.00
Такса за консумативи, екарисаж на микробиология и административно обслужване 5.00
Посещение на домашен адрес – не е включен транспорт 30.00
Посещение на домашен адрес в областта на манипулационна
Посещение на домашен адрес в квартала на манипулационна
Посещение на домашен адрес в център
Посещение на домашен адрес в крайни квартали

ТАКСИ Варна

Такса за взимане на биологичен материал по НЗОК и административно обслужване 2.00
Такса за взимане на кръв, консумативи, екарисаж и административно обслужване 3.00
Такса за консумативи, екарисаж на микробиология и административно обслужване 3.00
Посещение на домашен адрес – не е включен транспорт
Посещение на домашен адрес в областта на манипулационна  5.00
Посещение на домашен адрес в квартала на манипулационна  7.00
Посещение на домашен адрес в център  10.00
Посещение на домашен адрес в крайни квартали  12.00