ПРОФИЛ НА МАСТНИ КИСЕЛИНИ – ОМЕГА 3 и ОМЕГА 6

Липсата на Омега 3 и Омега 6 е свързана с редица здравословни нарушения, включително: възпалителни нарушения, сърдечно-съдови проблеми, хормонални разстройства, автоимунни разстройства, артрити, сенилна неврологична дегенерация, умствени и поведенчески разстройства, затлъстяване, прекомерно окосмяване, кожни заболявания и други.

Мастните киселини са основните изграждащи блокове на клетъчните мембрани, което ги прави важни за структурата и функцията на клетъчната мембрана. Дефицитите обикновено са причинени от нередовния прием на липиди в дневното меню поради небалансирана диета.

Линоловата киселина (омега-6 мастна киселина) и алфа-линоленова киселина (омега-3 мастна киселина) се считат за есенциални мастни киселини. Но те не могат да бъдат произведени по естествен път в тялото и затова трябва да имат значително присъствие в хранителния ни режим.

Най-често срещаните омега-3 мастни киселини са ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Процентът на тези два вида мастни киселини във всички мастни киселини, открити в мембраните на червените кръвни клетки, е това, което наричаме индекс Омега-3. Индексът Омега-3 е добър начин да измервате дали имате достатъчно омега-3 мастни киселини в редовната си диета. Индексът на Омега-3, който е по-нисък от 4, показва по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Съотношението на омега-6 и омега-3 мастни киселини в клетъчните мембрани ни дава данни за способността да функционира оптимално.

Индексът Омега-3 обикновено варира между 0 и 12%. Индексът на Омега-3 по-нисък от 4% показва много по-висок риск от сърдечни заболявания, отколкото индекс по-висок от 8%. При стойности между 4 и 8% рискът от сърдечно-съдови заболявания все още може да бъде намален чрез добавяне на приема на омега-3 морски мастни киселини и увеличаване на стойността на индекса. Стойности над 8% показват най-ниския риск от сърдечни заболявания.

СЪОТНОШЕНИЕ OMEGA-6 (AA)/OMEGA-3 (EPA)

Съотношението Омега-6 (АА)/Омега-3 (ЕРА) е съответното количество нива на омега-6 (АА) арахидонова киселина и ейкозапентаенова киселина (ЕРА) в клетъчната мембрана на вашите червени кръвни клетки

Ако вашето съотношение Омега-6/Омега-3 е по-високо от 3: 1, трябва да увеличите приема на морски мазнини.Съотношението Омега-6/Омега-3 над 10: 1 показва значително висок риск от дългосрочни възпалителни реакции към инфекции или наранявания, но също така и намаляване на способността на защитната система срещу увреждане на клетките.

ПРОФИЛ НА МАСТНИ КИСЕЛИНИ – ОМЕГА 3 и ОМЕГА 6 – Цена 60 лв

  • Резултати се получават в срок от 15 работни дни.
  • Пробата се изследва в Германия. Резултатът се получава на английски език.
  • На място се доплаща такса пробовземане.