ПРОМОЦИОНАЛЕН ПАКЕТ ВИТАМИНИ B1 , B2 ,B6

ПАКЕТ ВИТАМИНИ B1 , B2 ,B6

Витамините от група B са водоразтворими витамини, които играят изключително важна роля за клетъчния метаболизъм. Всеки витамин от групата B-комплекс има своя изключителна структура и изпълнява уникални функции в човешкото тяло. Витамини B1, B2, B3 и B7 имат различни роли в производството на енергия. B6 е от съществено значение за аминокиселинния метаболизъм, а B9 и B12 са главни участници в процеса по делене на клетките.

Видове витамин B

Витамините от група B са компелкс от 8 витамина, които работят заедно, но всеки един от тях поотделно си има и своите специфични функции за организма:

 • Витамин B1 /тиамин/ – Основен витамин от B групата, който помага за обмяната на веществата. Той се открива най-често в бобовите култури, млякото и яйчния жълтък.
 • Витамин B2 /рибофлавин/ – Един от най-разпространените витамини. Действието му е с доста широк спектър. Участва в окислителните процеси, подпомага действието на ензимите и играе много важна роля при обмяната на веществата.
 • Витамин B3 /ниацин/ – Подпомага действието на ензимите, които освобождават енергията от храната, която приемаме.
 • Витамин B5 /пантенол/ – Заедно с останалите витамини, помага за преобразуването на енергията от храната, подобрява синтеза на мазнините, облекчава болката при рани от изгаряния и помага за оздравителните процеси.
 • Витамин B6 /пиридоксин/ – Той е комбинация от три вещества – пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин. Подобно на витамин B2, B6 влиза като спомагателен коензим на повече от 50 ензима.
 • Витамин B7 /биотин/ – Играе важна роля в протеиновия синтез. Важен е за здравината на костите, ноктите и косата.
 • Витамин B9 /фолиева киселина/ – Участва в синтеза на аминокиселините, като това подпомага мускулния растеж.
 • Витамин B12 /цианкобаламин/ – С негова помощ се стимулира антианемичният фактор, който стимулира кръвообразуването.
Какви са симптомите при липса на витамин B

Ако в организма има липса на витамин B, тя се проявява по няколко начина. Най-често срещаният от тях е анемията, която се появява при липса на витамин B12 и витамин B6. В този случай кръвта губи способността да разнася достатъчно кислород по тялото. Тук рискът от недостиг е най-голям при хората, които следват веган диети. Причината за това е, че животинските продукти са основен източник на витамините от B-групата. Ето и останалите симптоми, които могат да се наблюдават при липса на витамин B.

Умора

Недостигът на много голяма част от В-витамините може да предизвика симптоми, свързани с умората. Мускулна слабост, липса на координация и загуба на мускулна маса са само част от тях. Може да се наблюдават също и болезненост или дискомфорт в мускулите, както и изтръпване или мравучкане на пръстите на ръцете и краката.

Нарушения на кожата

Много голяма част от B-витамините са необходими за поддържането на кожата здрава. Недостигът им може да предизвика симптоми, като дерматит, напукване в ъгълчетата на устата и цялостно изсушаване на кожата. Често се появяват синини и рани, които отнема дълго време да се излекуват и да изчезнат напълно.

Нарушено функциониране

Психични проявления, като главоболие, обърканост и раздразнителност са сред най-честите симптоми при недостиг на някой от витамините. Ако забележите наличието на някои от тези симптоматики, особено в комбинация с разстройства на съня, трудно заспиване, безсъние, сънуване на кошмари, то е задължително да се консултирате с медицинско лице.

Други симптоми

Необходимо е да се следи и за наличието на следните симптоми:

 • Повишена чувствителност към светлина;
 • Анемия (както споменахме, това е много често срещан симптом при недостиг на витамин B)
 • Стомашно-чревни симптоми – гадене, повръщане или диария;
 • Изтръпване и синдром на неспокойните крака;
 • Сърдечни проблеми;
 • Дефицит на фолиева киселина – такъв недостиг е особено опасен по време на бременност, най-вече в първите месеци, тъй като може да доведе до тежки неврологични увреждания на плода.
При кого се наблюдава липса на витамин B

Липсата на витамин B се среща много по-често, отколкото ни е известно. Дефицит на витамин B се среща най-често при хора:

 • С небалансирано хранене;
 • Приемащи големи количества захар, полуфабрикати, бърза храна (fast food);
 • Консумиращи често кофеин и алкохол;
 • Които имат прекомерен прием на лекарства;
 • Подложени на системен стрес, натоварване и недоспиване;
 • Преминаващи през химиотерапия;
 • Провеждащи хормонално-заместителна терапия.
Недостиг на витамин B1

Витамин B1 е от изключителна важност за човешкото тяло. Липсата на тиамин отключва много неврологични и сърдечно-съдови заболявания. Един от най-честите признаци за недостиг на витамин B1 е мозъчната аномалия. Често, при злоупотреба с алкохолни напитки, се развива енцефалопатия на Вернике – синдром, който се отразява на правилното функциониране на паметта и други аспекти на мозъка.

Недостиг на витамин B2

Витамин B2, познат още като рибофлавин, играе изключително важна роля при обмяната на веществата и правилното протичане на процесите в човешкото тяло. Недостигът му може да се прояви в поражения на лигавицата на устните, но най-ясен признак за липсата му са пораженията върху лигавицата на езика. Той се зачервява, а повърхността му става дребнозърнеста. Ако не се вземат мерки навреме, подобно състояние може да доведе до атрофия на лигавицата на гълтача и хранопровода.

Недостиг на витамин B6

Витамин B6 отговаря за имунитета и нервната система, а недостигът му може да застраши човешкото здраве. Признаците за липсата му в организма се изразяват чрез отоци, мигрена, гниене на зъбите, а в по-тежки случаи се наблюдава увреждане на панкреаса и възпаление на дебелото черво. Вследствие на продължителен недостиг на витамин B6, може да се развие клинична депресия, гърчове, втвърдяване на кръвоносните съдове и увреждане на вътрешните стени на коронарните артерии.

ПАКЕТ ВИТАМИНИ B1, B2, B6 – ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА валидна до края на месец юни 119 лв

 • Резултати в рамките на 15 работни дни;
 • На място се доплаща такса пробовземане;
 • Пробата се изследва в Германия.

About the Author:

Go to Top