Как можете да разграничите стреса от прегарянето?

Стресът е нормална част от живота, която всеки един от нас изпитва в един или друг момент. Това е естествената реакция на тялото ви към външен натиск. Той може да възникне от различни източници, като срокове за изпълнение на задачи, финансови проблеми, междуличностни проблеми и здравословни такива. Въпреки че е неприятен, той може да  служи и като мотиватор, тласкайки ви да постигнете целите, които сте си поставили.
Стресът обаче е предназначен да бъде само краткотраен стимул, а не нещо, което изпитваме постоянно. Той е част от нашето ежедневие и ние се нуждаем от механизми, за да го управляваме, така че да не прогресира до хроничен стрес и потенциално до бърнаут.  Една ключова разлика между стреса и прегарянето е в тяхната интензивност и продължителност. Той често се характеризира с временно усещане за напрежение, придружено от симптоми като раздразнителност, затруднено концентриране и нарушения на съня. Може да се управлява чрез възприемане на здравословни практики за самогрижа като упражнения, здравословно хранене, техники за релаксация и търсене на социална подкрепа. Когато сте стресирани и правите нещо, за да го управлявате, можете да възстановите енергията си с отделяне на време почивка и подновяване. За разлика от това, прегарянето се характеризира с постоянно чувство на емоционално и физическо изтощение и няма значение колко си почивате – вие все още се чувствате изтощени и ще имате проблеми с изпълнението на дори най-прости задачи

Най-модерният синдром в настоящото време – Burnout. Психическо, емоционално, физическо и професионално изчерпване – това е най-кратката и може би най-точна дефиниция на синдромът на изчерпването. Наричат го още синдром на професионалното прегаряне, но сами се сещате, че става въпрос за комплексно изчерпване. Не е възможно само професионалният аспект да претърпи срив, тъй като проблемът е личностен.

Установен  е при хора, занимаващи се с най-различни професии – лекари, мениджъри, адвокати, учители и т.н. Синдромът на професионалното прегаряне, както подсказва името му, носи със себе си загуба на усещане за пълноценност, полезност и удовлетворение от постиженията, дефицит на енергия и идеи, хронична умора, апатия, високо ниво на критичност, чувство за вина и безнадеждност, раздразнителност, загуба на търпение и толеранс, намалена работоспособност и концентрация.

Посредством тестовете  e възможно да се определи текущото, стресово натоварване на организма,  всички важни  хормони и участващи невротрансмитери.

  • Серотонин:  сигнално вещество, отговарящо за настроението / хормона на щастието
  • Допамин:  повишава концентрацията и мотивацията
  • Норадреналин:  направлява пъргавината на ума
  • Адреналин:  хормон на стрес
  • Кортизол:  хормон на активността и стреса

ПАКЕТ “BURNOUT” – 89 ЛВ 

  • КОРТИЗОЛ
  • АДРЕНАЛИН 
  • НОРАДРЕНАЛИН 

РЕЗУЛТАТИ  15 РАБОТНИ ДНИ 

Допълнително се заплаща такса пробовземане.