Щитовидната жлеза има основна роля в производството в човешкото тяло на 2 важни хормона, отговорни за регулиране скоростта на метаболизма, правилния растеж и развитието на тялото. Това са хормоните тироксин и трийодтиронин (съответно T4 и T3) от групата на тиреоидните хормони.

Щитовидната жлеза е разположена в областта на ларинкса, в предната област на шията. В нея се произвеждат и други хормони, които имат важно значение за правилното осъществяване на основни жизнени функции в човешкото тяло, включително отговорни за функционирането на сърцето и работата на храносмилателния тракт.

Проблемите с тази така важна ендокринна жлеза се появяват, когато се наблюдава прекомерно или твърде малко производство на някой от ключовите щитовидни хормони.

Кой е необходимо да се подложи на изследвания на щитовидната жлеза

Статистиката сочи, че жените много по-често страдат от проблеми със щитовидната жлеза, поради което се смята, че дамската половина от населението е по-застрашена от заболявания, свързани с абнормалните стойности на тиреоидните хормони. Смята се, че след навършване на 35-годишна възраст риска от появата на щитовиден проблем при жените се повишава с около 30 на сто.

За съжаление много често проблемите с щитовидната жлеза представляват сериозни състояния, изискващи повишено внимание и грижа. Затова е добре при първите съмнения за наличието на симптоматика, свързана с подобни заболявания непременно да се консултирате с лекар, който при необходимост ще назначи подходящите лабораторни изследвания на щитовидната жлеза.

Някои от най-честите причинители на заболявания в този контекст са генетичната предразположеност, автоимунни проблеми, живот при повишени стресови нива, неправилно хранене и прилагане на хранителни режими с недостиг на важни хранителни вещества, повишаване на токсините в организма, поради вредни влияния в околната среда и др.

Кога е необходимо да се подложите на изследвания за щитовидни проблеми

Специалистите препоръчват профилактичното провеждане на изследвания на щитовидната жлеза в гореизброените рискови групи. Другите случаи, в които е необходимо да бъдат провеждани такива изследвания са при наличие на симптоматика, свързана с щитовидни проблеми.

Възможните симптоми, които могат да се породят са продължително безсъние, нервна епизодичност и неспокойствие, внезапно понижаване или повишаване на теглото, което не се дължи на други фактори, засилена кумулация на пот и горещи вълни.

При хипертиреодизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) се наблюдава още характерна изпъкналост на очните ябълки, неприятно ускорено сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, треперене, раздразнителност, стомашни проблеми като разстройство и често ходене до тоалетна.

При хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза) се забелязват симптоми като забавяне на пулса и понижаване на кръвното налягане, чувство за подутост, апатия и сънливост, констипация и постоянно усещане за студ.

Кои са най-често назначаваните изследвания на щитовидната жлеза

Изследванията най-често са кръвни и се провеждат в професионална клинична лаборатория. Те са насочени главно към изследване количеството на произвежданите от щитовидната жлеза хормони.

Най-често използваното изследване за установяване наличието на щитовиден проблем е TSH/ТСХ тестът. При него се изследва за отклонения от референтните стойности т. нар. тиреостимулиращ хормон (тиреотропин).

При понижена функция на щитовидната жлеза се изследват и общият тироксин (T4) и свободният тироксин (FT4).

За установяване на тиреоидит на Хашимото се използват изследвания на микрозомалните антитела (МАТ), които действат срещу специфичен ензим, подпомагащ синтеза на щитовидните хормони. Когато синтезът на хормоните намалее това резонира в появата на хипотиреоидизъм. Друго полезно изследване в този контекст е TAT тестът за тиреоглобулинови антитела.

В областта се изследват още свободният трийодтиронин (FT3), анти-TSH рецепторните антитела (TRAb), тиреоглобулинът, калцитонинът и др.

Никога не пренебрегвайте препоръките на вашия лекар за провеждане на такива изследвания, тъй като те са важна част от превенцията, проследяването и овладяването на проблемите със щитовидната жлеза. Имайте предвид, че лабораторните изследвания не са диагноза, а служат за поставянето на такава, затова трябва да се доверите на преценката на лекуващия специалист.

ПАКЕТ “ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА” – РАЗШИРЕН – Промоционална цена до края на месец МАРТ – 85 лв.

  • TSH
  • TAT
  • MAT
  • fT4
  • Анти-TSH рецепторни антитела/ TRAb

Допълнително се заплаща такса пробовзимане.

Резултат за Анти-TSH рецепторни антитела/ TRAb всеки ВТОРНИК И ЧЕТВЪРТЪК.