КОМБИНИРАН ТЕСТ РОТАВИРУС/АДЕНОВИРУС/АСТРОВИРУС/НОРОВИРУС

Комбиниран имунохроматографски бърз тест за детекция на четирите най-чести причинители на вирусни гастроентерити. Тестът е подходящ за деца и възрастни,не се влияе от приема на медикаменти, включително антибиотици
Ротавирусите са най-честите причинители на острите вирусни диарии. Едни от малкото вируси, които причиняват ограничен гастроентерит (изолирано възпаление само на стомаха и тънкото черво, без ангажиране на дебелото черво).
Механизмът на предаване на заразата е фекално– орален (посредством отделяне на вирусите с изхожданията и последващо заразяване посредством поемането им през устата) и контактен-при контакт на заразни материи с ръката и после в устата. Възприемчиви са всички възрасти, но най-често се заразяват дeцата на 2-3-годишна възраст. Възрастните, ако заболеят, обикновено имат няколко дни гадене, безапетитие и коремни болки. Диарията е по-малко важен симптом при възрастни, отколкото при деца.

Инфекцията с аденовирус – Най-често засягат младите хора и детската възраст, особено ранната детска възраст. Източник на инфекцията са болните хора и безсимптомните носители. Механизмът на предаване на заразата е фекално-орален, като основните фактори за предаването са въздух, мляко, вода, хранителни продукти, замърсени ръце. В клиничната картина доминират треска, коремна болка и водниста диария, които обикновено отзвучават в рамките на 1-2 седмици.

Астровирусният гастроентерит е възпаление на стомаха и червата. Симптомите на гастроентерит включват болка и спазми в областта на корема, гадене, диария и повръщане. Болестта обикновено се разпространява лесно чрез контакт с болен човек. Консумация на заразена храна и напитки също може да разпространи болестта. Повечето хора се възстановяват за няколко дни чрез прием на много течности и почивка. Симптомите обикновенно са коремна болка и спазми, гадене, повръщане, диария, втрисане, субфебрилна температура (под 37 градуса по Целзий), главоболие, мускулни болки, слабост.

Norovirus е също важен вирусен причинител на гастроентерити в развитите страни, наравно с ротавирусните инфекции. Нарича се още „зимна болест на повръщането“ или „стомашен грип“, защото зачестява през зимните месеци. Симптомите са основно повръщане, диария,фебрилитет, отпадналост и дехидратация още през първите 24 часа от заразяването. За разлика от ротавирусите те засягат предимно ученици и възрастни, отколкото деца. Най-много случаи има на круизни кораби, къмпинги, банкети.

МАТЕРИАЛ – Фецес с размер на грахово зърно в стерилен контейнер.

Цена 35 лв.

Резултат в рамките на деня.