Световното движение “Мовембър” напомня, че мъжествеността не е пречка за профилактичната грижа за здравето.

През ноември странни мустаци се появяват не само по много мъжки лица, но и като парти артикули, дрехи и всякакви аксесоари. Причина за това е световната кампания „Мовембър“, която продължава през целия месец и се фокусира върху мъжкото здраве и нуждата от профилактични прегледи срещу онкологичните заболявания на простатата и тестистисите. Името е смесица от „ноември“ и „мустаци“, а посланието е символично: Да се промени “лицето на мъжкото здраве” – мъжете да изградят интелигентен стил на живот с редовни профилактични прегледи.

И ракът на простатата, и ракът на тестисите са заболявания, за които ранната диагноза е от съществено значение за прогнозата.

Ракът на тестисите се среща при млади мъже на възраст  между 20 и 40 години, като все още причината за възникването му е неизвестна. Счита се, че най-голяма роля има фамилната обремененост, както и крипторхизма в ранна възраст- при момчетата, които се раждат със задържан в коремната кухина тестис се наблюдава много по-често появата на рак. Травма на тестиса или възпалителен процес също са сред факторите, които могат да отключат злокачествен процес. Най-често срещаният симптом е наличие на неболезнена бучка, която задължително трябва да се консултира със специалист по урология. Важно е да се знае, че при 70 % от оперираните от рак на тестиса мъже лечението е успешно.

И докато ракът на тестиса е сравнително рядко заболяване, ракът на простатната жлеза е вторият по честота сред мъжката половина на човечеството. При мъже под 40-годишна възраст почти не се среща, но с нарастването на възрастта нараства и процентът заболели, като след 60 годишна възраст честотата рязко скача . Най-честите оплаквания, които се появяват и заради които трябва да се посети специалист, са по-честото уриниране, по-слаба струя при уриниране.

Промоционален пакет до края на НОЕМВРИ- fPSA/tPSA ratio – 28 лв

  • free PSA
  • Total PSA
  • fPSA/ tPSA ratio