Непоносимост към Лактоза

Лактозата е захар, която се съдържа естествено в млякото и млечните продукти. Непоносимостта към лактоза е състояние, при което симптоми като подуване на корема, диария и газове се появяват след консумация на храни или напитки, съдържащи лактоза.

При това състояние храносмилателните симптоми се причиняват от малабсорбцията на лактоза. При малабсорбция тънките черва произвеждат ниски нива на лактаза – ензим, който разгражда лактозата. Следствие на това организмът ви не може да усвои цялата лактоза, която сте приели. Несмляната лактоза преминава в дебелото черво. Там бактериите я разграждат и създават течност и газове. При някои пациенти допълнителната течност и газове са причина за изява на клиничните симптоми.

Непоносимостта към лактоза се различава от алергията към млечни продукти. Това са две разични състояния с различни причини за появата им. Непоносимостта към лактоза се причинява от проблеми с храносмилането на лактозата (естествената захар в млякото). За разлика от това, алергията към млечни продукти представлява нарушение на имунната система към един или повече протеини в млякото и млечните продукти.

Алергията към млякото най-често се проявява още през първата година от живота.

Непоносимостта към лактоза може да повлияе на здравето ви като пречи на приема на достатъчно количество калций и витамин Д.

Симптомите варират в зависимост от количеството лактоза, което сте приели. При пациентите, които са диагностицирани с това състояние симптомите се проявяват в рамките на няколко часа след прием на млечни продукти или други храни, съдържащи лактоза. Тези прояви включват:

 • Подуване на корема;
 • Диария;
 • Газове;
 • Гадене и провръщане;
 • Болки в корема.

В някои случаи причината за заболяването е в гените. Те играят роля при следните състояния:

 • Лактазна неперсистенция – В този случай тънките черва произвеждат по-малко лактаза след ранна детска възраст и с напредване на възрастта, нивата й стават все по-ниски. Симптомите могат да се изявят едва в тинейджърските години или дори по-късно.
 • Вроден дефицит на лактаза – При това рядко състояние, тънките черва произвеждат малко или никаква лактаза още от самото раждане.
  Не всички причини за непоносимост към лактоза са генетични.
 • Заболявания, засягащи тънките черва – Инфекции, болестта на Крон или цьолиакия, могат да доведат до по-ниски нива на лактаза. Непоносимостта към лактоза, причинена от нараняване на тънките черва, се нарича вторична лактозна непоносимост.
 • Преждевременно раждане – При недоносени бебета или деца, родени твърде рано, тънките черва може да не произвеждат достатъчно лактаза за кратко време след раждането, което от своя страна е причина за изявата на клинични симптоми.

Непоносимост към Фруктоза

Хранителната непоносимост към фруктоза се нарича още фруктозна малабсорбция. Често пъти хранителна непоносимост е причинена заради отсъствието или недостатъчното присъствие на даден ензим в храносмилателната система. По този начин определени вещества няма как да бъдат усвоени, което от своя страна предизвиква реакции в организма.

Непоносимостта към фруктоза би могла да бъде два вида – вродена или придобита непоносимост към плодовата захар. Резорбирането на фруктозата се случва в тънкото черво, след което вече попаднала в кръвта, плодовата захар трябва да се преработи от черния дроб. Причината за фруктозната малабсорбция е дефект на ензимите в тънките черва, които отговарят за пренасянето на фруктозата в кръвта.

Първите симптоми на непоносимост към плодова захар са следните и се появяват обикновено няколко часа след консумацията на продукти, които съдържат фруктоза:

 • Започвате да усещате образуване на газове в корема;
 • Червата ви започват да къркорят;
 • Имате водниста диария;
 • Започвате да чувствате и гадене;
 • Имате болки в корема, чувствате го доста подут.

В случай, че се установи, че страдате от фруктозна непоносимост, избягвате храни богати на фруктоза, добавяйте повече цинк и фолиева киселина към хранителния си режим.Фруктозата се съдържа най-вече в плодовете, зеленчуците, меда, а и в хранително-вкусовата индустрия за производство на сладка, мармалади, плодови сокове, газирани напитки.

ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЛАКТОЗНА И ФРУКТОЗНА НЕПОНОСИМОСТ до края на месец МАРТ – промоционална цена 99 лв.

LCT (C/T – 13910)

ALDOB (A149P, A174D и N334K)

 • Резултат до 5 работни дни
 • Допълнително се заплаща такса пробовземане.